Bestill time: 55 32 93 24
Adresse:
Strandgaten 5, Bergen Sentrum
Vis kart
Åpningstider:
Man-, ons- og fredag:
8-16
Tirsdag og torsdag:
8-18
E-post: post@5-3.no

Vi hjelper deg med tannlegeskrekk

Jeg skal fortelle deg litt om tannlegeskrekk. Og hva du – og vi – kan gjøre for å redusere tannlegeskrekken.

Det viktigste er at du – og igjen vi – erkjenner skrekken eller ubehaget. Og at vi snakker om det. At du ikke ”brenner inne” med din angst. Selv har jeg høydeskrekk. Jeg stivner, svetter i hendene ved turbulens. Jeg kan ikke styre angsten selv om fornuften sier at angsten er bortkastet.

Ved tannlegeskrekk er det eksakt det samme: Den er ikke styrt av fornuft. Skrekken kan undertrykkes, men ikke styres. ”Den ligger der… ” hører jeg ofte ”… for jeg venter på at det skal gjøre vondt”.

Den gode samtalen før tannbehandlingen starter

Jeg bruker tid på samtale med pasienter som har fortalt meg om sin tannlegeskrekk. Denne samtalen er det viktigste. Denne samtalen er det første som skjer. Denne samtalen fører til forståelse – og bygger tillit mellom oss. Ingen behandling skjer før samtalen er ”over” og du aksepterer å åpne munnen.

Da oppstår ofte et nytt problem. Det er ikke selve angsten for smerte, men ofte det faktum at du er flau over en eventuell dårlig tilstand i munnen din. Ingen ønsker å vise frem sine nederlag. Hvis du ser motsatt på dette er sannheten egentlig denne: Du er kommet deg opp i tannlegestolen. Du har vunnet!

Kanskje for første gang på mange år har du kommet deg til tannlegen. Det at du har funnet oss – eller meg – er allerede en tillitserklæring – fra deg til oss/vår klinikk. Den tilliten vil vi ikke misbruke. Den tilliten er ”gull verdt” og vil selvsagt ikke føre til ”pekefinger” eller ”kjeft”. Men respekt!

Samtalen og tiden er som sagt det viktigste. Tilliten etableres, men det tar tid. Og med ”en lett tone” og god tid blir situasjonen mye mindre farlig – ufarlig til tider. Kanskje til og med hyggelig over noe tid.

Andre hjelpemidler for å redusere tannlegeskrekken

Foruten god tid og ærlig samtale kan vi tilby et beroligende middel som du får på venterommet. Det er en angstfordriver. Og det er en ærlig sak om å be om en slik.

Deretter foretar vi en klinisk undersøkelse. ”Pirkeren” er ofte et problem. Det forstår vi. Gi beskjed! Vi tar nødvendige røntgenbilder. Om du har brekningsproblemer er igjen løsningen: Gi beskjed! Vi kan bedøve (spraye) munnen slik at brekningsrefleksen blir redusert.

Hvorvidt det skal utføres mer behandling der og da er opp til deg. Det er du som er sjefen – altså: det er du som bestemmer om vi skal gjøre noe. Men det er viktig å vite at dersom du kommer med tannlegeskrekk – og smerteproblematikk – står både du og jeg overfor en utfordring – som vi i fellesskap bør løse. Det er her den gode samtalen må fortsette.

Tannlegeskrekk er vanlig. 3-5 % av befolkningen har meget sterk angst. De kommer dessverre sjelden inn på venterommet.  10-20 % har moderat til sterk angst. De kan vi hjelpe. Resten – alle – føler mer eller mindre et visst ubehag.

Vår jobb – vår innstilling – er at vi vil hjelpe alle.

Øyvind Simonsen, Tannlege

Kontakt oss i dag for timebestilling eller spørsmål!

Bestill time nå

Hva vi vil – vår visjon

God tannhelse på lang sikt..

..gjennom samarbeid, tillit og etikk

Vår visjon er å se og anerkjenne hele pasienten, forebygge og behandle sykdom – smertefritt om mulig.

Dette tar tid – tid vi er villige til å bruke.

Gjennom kvalitet og samarbeid kan vi bidra til god tannhelse og god pasientøkonomi – på lang sikt.

Super – Simonsen Tannlege: Øyvind Simonsen
Skrevet 10. april 2015
Jeg begynte hos 5-3 for noen år siden da jeg har slitt med sprøyteskrekk. Fåtallet vil vel kunne si at de ser frem til et tannlegebesøk, men Øyvind kombinerer humor og tannhelse på en måte som gjør besøket betydelig mindre ubehagelig for pasienten. Jeg skal flytte til Oslo, og var på min siste time i dag, men om jeg flytter til Bergen igjen er det ikke tvil om hvem jeg vil gå til :)
Beste anbefalinger!

«Har gått til Øyvind de siste gangene, og er svært fornøyd! Visdomstann er trukket helt uten problemer. Godt humør fra Øyvind gjør tannlegebesøket litt gøyere enn forventet hver gang.» Legelisten.no 11.september 2018

Les flere pasienthistorier
mapsembed.com