Bestill time: 55 32 93 24
Adresse:
Strandgaten 5, Bergen Sentrum
Vis kart
Åpningstider:
Man-, ons- og fredag:
8-16
Tirsdag og torsdag:
8-18
E-post: post@5-3.no

Vi hjelper deg med tannlegeskrekk

Jeg skal fortelle deg litt om tannlegeskrekk. Og hva du – og vi – kan gjøre for å redusere tannlegeskrekken.

Det viktigste er at du – og igjen vi – erkjenner skrekken eller ubehaget. Og at vi snakker om det. At du ikke ”brenner inne” med din angst. Selv har jeg høydeskrekk. Jeg stivner, svetter i hendene ved turbulens. Jeg kan ikke styre angsten selv om fornuften sier at angsten er bortkastet.

Ved tannlegeskrekk er det eksakt det samme: Den er ikke styrt av fornuft. Skrekken kan undertrykkes, men ikke styres. ”Den ligger der… ” hører jeg ofte ”… for jeg venter på at det skal gjøre vondt”.

Den gode samtalen før tannbehandlingen starter

Jeg bruker tid på samtale med pasienter som har fortalt meg om sin tannlegeskrekk. Denne samtalen er det viktigste. Denne samtalen er det første som skjer. Denne samtalen fører til forståelse – og bygger tillit mellom oss. Ingen behandling skjer før samtalen er ”over” og du aksepterer å åpne munnen.

Da oppstår ofte et nytt problem. Det er ikke selve angsten for smerte, men ofte det faktum at du er flau over en eventuell dårlig tilstand i munnen din. Ingen ønsker å vise frem sine nederlag. Hvis du ser motsatt på dette er sannheten egentlig denne: Du er kommet deg opp i tannlegestolen. Du har vunnet!

Kanskje for første gang på mange år har du kommet deg til tannlegen. Det at du har funnet oss – eller meg – er allerede en tillitserklæring – fra deg til oss/vår klinikk. Den tilliten vil vi ikke misbruke. Den tilliten er ”gull verdt” og vil selvsagt ikke føre til ”pekefinger” eller ”kjeft”. Men respekt!

Samtalen og tiden er som sagt det viktigste. Tilliten etableres, men det tar tid. Og med ”en lett tone” og god tid blir situasjonen mye mindre farlig – ufarlig til tider. Kanskje til og med hyggelig over noe tid.

Andre hjelpemidler for å redusere tannlegeskrekken

Foruten god tid og ærlig samtale kan vi tilby et beroligende middel som du får på venterommet. Det er en angstfordriver. Og det er en ærlig sak om å be om en slik.

Deretter foretar vi en klinisk undersøkelse. ”Pirkeren” er ofte et problem. Det forstår vi. Gi beskjed! Vi tar nødvendige røntgenbilder. Om du har brekningsproblemer er igjen løsningen: Gi beskjed! Vi kan bedøve (spraye) munnen slik at brekningsrefleksen blir redusert.

Hvorvidt det skal utføres mer behandling der og da er opp til deg. Det er du som er sjefen – altså: det er du som bestemmer om vi skal gjøre noe. Men det er viktig å vite at dersom du kommer med tannlegeskrekk – og smerteproblematikk – står både du og jeg overfor en utfordring – som vi i fellesskap bør løse. Det er her den gode samtalen må fortsette.

Tannlegeskrekk er vanlig. 3-5 % av befolkningen har meget sterk angst. De kommer dessverre sjelden inn på venterommet.  10-20 % har moderat til sterk angst. De kan vi hjelpe. Resten – alle – føler mer eller mindre et visst ubehag.

Vår jobb – vår innstilling – er at vi vil hjelpe alle.

Øyvind Simonsen, Tannlege

Kontakt oss i dag for timebestilling eller spørsmål!

Bestill time nå

Hva vi vil – vår visjon

God tannhelse på lang sikt..

..gjennom samarbeid, tillit og etikk

Vår visjon er å se og anerkjenne hele pasienten, forebygge og behandle sykdom – smertefritt om mulig.

Dette tar tid – tid vi er villige til å bruke.

Gjennom kvalitet og samarbeid kan vi bidra til god tannhelse og god pasientøkonomi – på lang sikt.

«Jeg leter alltid etter fagpersoner innenfor helsevesenet som er brutalt ærlig med meg. Det er det jeg liker og det som hjelper meg videre med eventuelle problemer jeg måtte ha helsemessig. Denne tannlegen er noe av det beste jeg har opplevd innenfor tannhelsesektoren! I starten var jeg satt ut over ærligheten hans, da man gjerne ikke er vant til det, men takket være hans ærlighet så har jeg for første gang i mitt liv brukt tanntråd. Helt fantastisk! For ikke å snakke om at jeg satte utrolig stor pris at han ikke tok et dypdykk i munnen min med det samme jeg lå i tannlegestolen. Han tok seg tid til å prate med meg og vi ssatt der og pratet LENGE før han i det hele tatt så på tennene mine! Han fjernet all frykt jeg hadde for undersøkelsen ved å snakke om dagligdagse, interessante temaer som hadde nada og niks med tenner å gjøre. Aldri opplevd å faktisk SNAKKE ansikt til ansikt med en tannlege før! NB! Dersom du ikke tåler å høre ting som de er, ikke eier selvironi eller er høytidelig, så anbefaler jeg ikke denne tannlegen til deg. Du må være forberedt på at han er ærlig (ikke på en frekk måte) med deg, men at han vil deg vel. Han tar faget sitt seriøst og engasjerer seg for tannhelse og sine pasienter. Hann er gull verdt!» Hentet fra legelisten.no, publisert 7.juni 2018.

Februar 2017: Etter mange år med dårlig søvn på grunn av snorking var tiden inne for å løse problemet. Jeg tok kontakt med Øyvind Simonsen ved Tannklinikken 5-3 AS i Bergen og forklarte han om problemet med snorking og pustebesvær. Fikk anbefalt å prøve en snorkeskinne som presser underkjeven litt frem så man for puste skikkelig. Var ganske så skeptisk til å begynne med om den ville fungere i mitt tilfelle, men kan skrive under på at den fungerer utmerket. Takk for god veiledning og fantastisk god services .

Les flere pasienthistorier
mapsembed.com