Bestill time: 55 32 93 24
Adresse:
Strandgaten 5, Bergen Sentrum
Vis kart
Åpningstider:
Man-, ons- og fredag:
8-16
Tirsdag og torsdag:
8-18
E-post: post@5-3.no

Rotfylling

Dyp karies(hull) forårsaker infeksjon i ”nerven” (pulpa). Dette kan til tider være meget smertefullt. Av og til ”dør” nerven ”lydløst” – uten smerte eller andre symptom. I en død nervekanaler der plass til opp til 200 millioner bakterier.

En vellykket rotfylling krever at tilstrekkelig antall bakterier blir fjernet. Dette er et særlig nøyaktighetskrevende, prosedyreavhengig og tålmodighetskrevende arbeid som ikke kan bli utført ”raskt, enkelt og rimelig” dersom en ønsker en god prognose på lang sikt. Til tider er et spesialmikroskop et høyst nødvendig verktøy.

Bakterieinntrengning i pulpa utvikler seg gjennom dype fyllinger og hull. Tannen kan også ha vært utsatt for et kraftig slag, noe som kan skape en betennelsesreaksjon i tannen og vevet rundt, blodforsyningen stoppes, nerven dør. Det kan igjen føre til at nerven infiseres av bakterier. Dette er ikke nødvendigvis alltid forbundet med symptomer eller smerter. Det kan hende at tannlegen først oppdager betennelsen ved en klinisk undersøkelse eller på et røntgenbilde. Selv om tannen ikke utløser plager på dette tidspunktet, bør den rotkanalbehandles.

Utførelse

Som regel blir det gitt lokalbedøvelse før behandlingen for å gjøre behandlingen så behagelig som mulig. For å unngå at bakterier fra spyttet får tilgang til rotkanalene og for å kunne jobbe så sterilt som mulig er det nødvendig å sette på plass en gummiduk (kofferdam) som isolerer tannen.

undefined                   undefined

 

Tannen åpnes opp ved hjelp av en borr. Etter å ha fått tilgang til rotkanalsystemet er tannlegen nødt til å ta et eller flere røntgenbilder til å finne ut lengden til roten eller røttene. Deretter fjernes det betente eller døde vevet ved hjelp av tynne instrumenter som utvider rotkanalene slik at det er mulig å skylle de grundig og dermed rense kanalsystemet. I tilfelle vevet i tannen er dødt kan det være aktuelt å legge inn et desinfiserende innlegg i noen dager før rotkanalene tettes igjen ved hjelp av rotfyllingsmaterialet. Selve rotfyllingsmaterialet består av flere gummiaktige stifter (guttaperka) som ved hjelp av sement tetter igjen rotkanalene. Etter utført rotkanalbehandling vurderes tilstanden ved å ta et nytt røntgenbilde.

For at tannen får en best mulig prognose må tannkronen forsynes og forsterkes med en fylling eller en krone (eventuelt en stift og en krone).

Risiko: Rotfyllingen er et forsøk på å ta vare på en svært ødelagt tann. Alternativet er å fjerne tannen. Hver tann er en del av et komplisert mikrobiologisk system. Dette gjør at vi aldri kan garantere en 100 % vellykket behandling. Mulige komplikasjoner til tross for god behandling kan være: Smerter eller ubehag de følgende dager etter inngrepet, instrumentfraktur, for lang rotfylling, hevelse samt tap av tannen.

En tann som har blitt rotfylt og restaurert har likevel en god langtidsprognose og kan under optimale forhold, vare livet ut. Som en fullverdig tann kan det være en bedre løsning enn en kunstig (protetisk) erstatning.

Kontakt oss i dag for timebestilling eller spørsmål!

Bestill time nå

Hva vi vil – vår visjon

God tannhelse på lang sikt..

..gjennom samarbeid, tillit og etikk

Vår visjon er å se og anerkjenne hele pasienten, forebygge og behandle sykdom – smertefritt om mulig.

Dette tar tid – tid vi er villige til å bruke.

Gjennom kvalitet og samarbeid kan vi bidra til god tannhelse og god pasientøkonomi – på lang sikt.

«Jeg leter alltid etter fagpersoner innenfor helsevesenet som er brutalt ærlig med meg. Det er det jeg liker og det som hjelper meg videre med eventuelle problemer jeg måtte ha helsemessig. Denne tannlegen er noe av det beste jeg har opplevd innenfor tannhelsesektoren! I starten var jeg satt ut over ærligheten hans, da man gjerne ikke er vant til det, men takket være hans ærlighet så har jeg for første gang i mitt liv brukt tanntråd. Helt fantastisk! For ikke å snakke om at jeg satte utrolig stor pris at han ikke tok et dypdykk i munnen min med det samme jeg lå i tannlegestolen. Han tok seg tid til å prate med meg og vi ssatt der og pratet LENGE før han i det hele tatt så på tennene mine! Han fjernet all frykt jeg hadde for undersøkelsen ved å snakke om dagligdagse, interessante temaer som hadde nada og niks med tenner å gjøre. Aldri opplevd å faktisk SNAKKE ansikt til ansikt med en tannlege før! NB! Dersom du ikke tåler å høre ting som de er, ikke eier selvironi eller er høytidelig, så anbefaler jeg ikke denne tannlegen til deg. Du må være forberedt på at han er ærlig (ikke på en frekk måte) med deg, men at han vil deg vel. Han tar faget sitt seriøst og engasjerer seg for tannhelse og sine pasienter. Hann er gull verdt!» Hentet fra legelisten.no, publisert 7.juni 2018.

Jeg ville bare sende en mail for å si at jeg aldri har opplevd bedre service hos en tannlege enn det jeg fikk hos deg og dere! Det var faktisk en fornøyelse å dra til tannlegen, noe som vanligvis er helt grusomt. Jeg følte virkelig at jeg fikk god behandling og svar på spørsmålene og problemene med tennene mine. I tillegg synes jeg du var så blid, interessert og informativ i forhold til andre tannleger jeg har hatt. De andre ansatte var også skikkelig glade og snille.

Les flere pasienthistorier
mapsembed.com